• Mon - Fri 8.00 - 18.00
 • Prvog krajiškog korpusa 88, Banja Luka
 • +387 51 388 258

REZERVACIJE:

Završena je rezervacije, a niste dobili potvrdu.

Potvrda rezervacije stići će putem elektronske pošte. Provjerite upisane podatke, a ako su ispravni, kontaktirajte naš Korisnički centar.

Ako ste zakasnili preuzeti vozilo prema vremenu navedenom na rezervaciji, koliko dugo će vozilo biti raspoloživo?

Ako ste nas obavijestili o kašnjenju, vozilo će Vas čekati do Vašeg dolaska. U protivnom gubite rezervaciju 3 sata nakon navedenog vremena na rezervaciji.

Može li se otkazati rezervacija bez naplate?

Rezervacija se može otkazati putem e-maila ili telefona do 24 sata prije preuzimanja vozila bez dodatnih troškova. Ako se klijent ne pojavi ili ne preuzme vozilo bez nekog opravdanog razloga ili otkaza rezervacije, zadržavamo pravo naplate troškova putem kreditne kartice

Ako se vozilo ne može lično preuzeti, može li to učiniti neka druga osoba?

Samo vlasnik kreditne kartice može u svoje ime potpisati Ugovor o najmu i preuzeti vozilo.

Prije iznajmljivanja

Može li se promijeniti ili otkazati rezervacija?

Nakon što ste obavili rezervaciju, dobićete potvrdu Vaše rezervacije. Ako želite ili trebate promijeniti rezervaciju, samo odaberite promjenu ili otkaz rezervacije. Alternativno, s brojem svoje rezervacije kontaktirajte nas na broj telefona +387 (0)51 388 258 ili na e-mail adresu rezervacije@controlrentacar.com

Želim produžiti rezervaciju vozila

Ako još uvijek niste preuzeli vozilo, rezervaciju možete produžiti putem interneta. U slučaju da ste preuzeli vozilo, kontaktirajte poslovnicu u kojoj ste vozilo preuzeli ili rezervacijski centar na broj telefona +387 (0)51 388 258 ili na e-mail adresu rezervacije@controlrentacar.com.

Izgubi-o/-la sam potvrdu o rezervaciji (voucher)

Nazovite nas u što kraćem vremenskom periodu na broj telefona +387 (0)51 388 258 kako bismo Vam pomogli.

Da li je obavezno navesti broj leta u rezervaciji?

Kada navedete broj leta u rezervaciji, to nam omogućava uvid u vrijeme Vašeg dolaska i bićemo u mogućnosti provjeriti kašnjenje letova. Bez ove informacije mogli bismo pretpostaviti da se nećete pojaviti i iznajmiti vozilo drugoj osobi.

Može li rezervisano vozilo biti dostavljeno u hotel?

Moguće je vozilo dostaviti u hotel ili na kućnu adresu. Ova usluga se u određenim slučajevima podliježe plaćanju određenog troška, ovisno koliko je hotel ili kućna adresa udaljen/a od najbliže poslovnice.

Ako je poslovnica zatvorena u vrijeme kada želim preuzeti vozilo?

Moguće je preuzeti vozilo van radnog vremena poslovnice uz nadoplatu koja iznosi 20.00 KM (OWT fee). Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas na broj telefona +387 (0)51 388 258 ili na e-mail adresu rezervacije@controlrentacar.com

Jesu li kilometri uvijek neograničeni?

Ne postoji ograničenje pređenih kilometara, osim kod posebno dogovaranih ugovora o dugoročnom najmu vozila. Za dodatne informacije kontaktirajte nas na broj telefona +387 (0)51 388 258 ili na e-mail adresu rezervacije@controlrentacar.com

Tereti li se moja kreditna kartica pri iznajmljivanju?

Prilikom iznajmljivanja vozila vrši se rezervacija sredstava. Iznos rezervacije zavisi od klase iznajmljenog vozila i paketa osiguranja.

Može li se umjesto kreditne kartice kao garancija ostaviti gotovinski depozit?

Kao garancija ne može se ostaviti gotovinski depozit radi eventualnih dodatnih naplata. Dogodi se da različite parking kazne, prometni prekršaji i sl. pristignu na našu adresu 15-30 dana nakon što je vozilo vraćeno. U slučaju gotovinskog depozita, nemamo od kud naplatiti takve dodatne troškove.

Postoji li posebna ponuda za poslovne korisnike?

Da, postoje posebne ponude za dugoročne i kratkoročne najmove pravnim licima – kontaktirajte nas na broj telefona +387 (0)51 388 258 ili na e-mail adresu info@controlrentacar.com i zatražite detaljnu informaciju.

Nudi li Control rent a car jednosmjerne najmove?

Jednosmjerni najam unutar granica BiH, kao i u regiji i Evropi moguć je uz dogovor sa agentima Control rent a car. Za međunarodni jednosmjerni najam primjenjuje se naknada za jedan smjer, koja ovisi o mjestu vraćanja.

Može li se izabrati tačno određen model vozila?

Ne možemo garantovati tačno određeni model vozila, samo određenu kategoriju vozila.

Šta je učešće u šteti?

To je maksimalan dio odgovornosti koju preuzima klijent, za eventualno nastalu štetu koju je klijent prouzrokovao. Visina osiguranja zavisi od kategorije vozila i broja dana, a njihovu cijenu možete provjeriti prilikom same rezervacije vozila.

Šta su dodatni paketi osiguranja?

Ovim dodatnim paketima smanjujete vlastito učešće u eventualno nastaloj šteti. Može biti smanjeno na manje učešće u šteti ili bez učešća. Visina osiguranja zavisi od kategorije vozila i broja dana, a njihovu cijenu možete provjeriti prilikom same rezervacije vozila.

Šta je CDW (Collision Damage Waiver)?

Osiguranje koje pokriva eventualno nastalu štetu na Control vozilu za koju je odgovoran klijent, do visine fiksnog učešća u šteti. Uključeno je u cijenu najma vozila, a visina osiguranja zavisi od kategorije vozila.

Šta je PAI?(Personal Accident Insurance)?

Osiguranje putnika koje je uključeno u cijenu najma vozila.

Šta je TP?

Osiguranje koje pokriva gubitak ili nastalu štetu na vozilu zbog krađe, uz ispunjenje osnovnih Uslova najma vozila. Osiguranje je uključeno u cijenu najma vozila

Šta je CDW Plus (Collision Damage Waiver Plus)?

Osiguranje koje djelimično pokriva eventualno nastalu štetu na Control vozilu za koju je odgovoran klijent i smanjuje učešće u šteti. Visina osiguranja zavisi od kategorije vozila i broja dana, a njihovu cijenu možete provjeriti prilikom same rezervacije vozila.

Šta je SCDW (Super Collision Damage Waiver)?

Osiguranje koje u cjelokupnom iznosu pokriva eventualno nastalu štetu na Control vozilu za koju je odgovoran klijent. Visina osiguranja zavisi od kategorije vozila i broja dana, a njihovu cijenu možete provjeriti prilikom same rezervacije vozila.

Šta je WUG (Wheels Undercarriage and Glass protection)?

Osiguranje koje u cjelokupnom iznosu pokriva eventualno nastalu štetu na Control vozilu na podvozju, staklu i točkovima, za koju je odgovoran klijent. Visina osiguranja zavisi od kategorije vozila i broja dana, a njihovu cijenu možete provjeriti prilikom same rezervacije vozila.

Kako se može smanjiti vlastito učešće u šteti?

Učešće se može smanjiti ako izaberete jedan od paketa dodatnog osiguranja (CDW Plus, SCDW ili WUG). Ovisno o izabranom paketu, učešće se smanjuje (CDW Plus) ili ga uopšte nema (SCDW, WUG).

Da li prilikom rezervacije moram izabrati pakete dodatnog osiguranja?

Ukoliko želite preciznu informaciju o cijeni najma potrebno je izabrati neki od paketa dodatnog osiguranja, mada se konačna cijena može formirati i pri samom preuzimanju vozila.

Treba li rezervisati dodatnu opremu prije najma?

Kako bismo Vam mogli na vrijeme obezbijediti dodatnu opremu, poželjno je da ju rezervišete na vrijeme.

Šta se ubraja u dodatnu opremu?

Dodatnu opremu čine GPS, dječja sjedalica/booster, zimski lanci, krovni nosači.
Za sva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Može li se Control rent a car vozilo koristiti u inostranstvu?

Kao naš klijent imate slobodu kretanja iznajmljenim vozilom unutar Bosne i Hercegovine, ali i u ostalim zemljama regije i Evrope, uz najavu prilikom rezervacije vozila. Za dodatne informacije kontaktirajte nas na broj telefona 387 (0)51 388 258 ili na e-mail adresu: rezervacije@controlrentacar.com

Da li mi je kilometraža ograničena?

U redovnoj ponudi kilometraža nije ograničena. U slučau određenih promotivnih aktivnosti, ograničenje kilometraže je uvijek naznačeno.

Postoji li minimalan i maksimalan broj dana najma?

Najmanji period najma vozila je 24h. Vrijeme preuzimanja i vraćanja vozila trebate naznačiti tokom rezervacije. Maksimalan broj dana nije ograničen, a za sve dodatne infomracije možete nas kontaktirati na broj telefona 387 (0)51 388 258 ili na e-mail adresu: rezervacije@controlrentacar.com

Može li se Control rent a car vozilo ostaviti u drugim gradovima ili inostranstvu?

Radi maksimalne fleksibilnosti, omogućili smo da se vozilo može vratiti i na druge lokacije (zavisi od mjesta povratka) uz individualnu ponudu.

Može li se izabrati preuzimanje i vraćanje vozila van radnog vremena poslovnice?

Možete izabrati vrijeme preuzimanja i vraćanja vozila van radnog vremena uz doplatu dodatnih troškova po važećem cjenovniku (OWT fee). Isto važi i za kašnjenje prilikom vraćanja vozila, uz toleranciju do dva sata.

Iznajmljivanje vozila

Koliko traje procedura preuzimanja vozila?

Procedura preuzimanja vozila traje 5-10 minuta

Može li osim mene i druga osoba upravljati vozilom?

Da. U tom slučaju potrebno je priložiti potrebne dokumente prilikom pravljenja Ugovora o najmu vozila i za dodatnog vozača.

Šta ako imam problem sa vozilom?

Trebate kontaktirati dežurnu službu Control rent a car koja je spremna pružiti punu podršku u svakom trenutku. Sve detalje dobiti će te prilikom iznajmljivanja vozila.

Da li postoje ograničenja što se tiče starosne dobi?

Da. Ne možete biti mlađi od 21 godinu, te morate posjedovati vozačku dozvolu izdanu prije najmanje dvije godine.

Šta je Ugovor o iznajmljivanju vozila?

Ugovor o iznajmljivanju vozila je formalni Ugovor potpisan od strane Control d.o.o. i korisnika vozila. Control d.o.o. daje korisniku na korištenje vozilo pod uslovima određenim ovim Ugovorom.

Da li trebam provjeriti stanje vozila prije početka najma?

Da. Potrebno je provjeriti ukupno stanje vozila zabilježeno na posebnom dijelu Ugovora predviđenom u te svrhe, te ako je uočena nepravilnost koja nije prethodno obilježena molimo da istu prijavite agentu Control d.o.o.

Šta je od dokumentacije potrebno pri preuzimanju vozila?

Pri preuzimanju vozila dužni ste predočiti svoju:

 • vozačku dozvolu
 • kreditnu karticu
 • pasoš ili ličnu kartu

Može li se vozilo preuzeti ili vratiti na drugoj lokaciji osim poslovnice?

Uslugu dostave ili preuzimanja vozila možete dogovoriti prilikom rezervacije vozila. Usluga se naplaćuje prema važećem cjenovniku dodatnih usluga.

Kad se plaća najam vozila?

Plaćanje se vrši prilikom preuzimanja vozila.

Koji troškovi mogu nastati tokom najma vozila, a nisu pokriveni od strane Controla ili dodatnog osiguranja?

  • Gubitak ili krađa prtljage i/ili ličnih stvari u vozilu
  • Novčane kazne za saobraćajne prekršaje, nepropisno zaustavljanje i parkiranje, kao i troškovi parkinga
  • Troškovi nastali zbog pogrešno natočenog goriva
  • Troškovi za izgubljen, ukraden ili oštećen ključ vozila
  • Troškovi za izgubljene, ukradene ili oštećene dokumente vozila
  • Troškovi štete nastale zbog nemara – prazan akumulator
  • Troškovi štete u unutrašnjosti vozila
  • Troškovi gubitka opreme (rezervnog točka, seta za popravak gume i pripadajućeg alata, rolo /police prtljažnika i etuija s dokumentacijom vozila)
  • Troškovi štete na dodatnoj opremi
  • Troškovi nastali zbog zloupotrebe vozila
  • Troškovi nastali zbog nepridržavanja uslova za održavanje vozila navedenih u priloženoj servisnoj knjižici
  • Troškovi štete na vozilu nastali pod utjecajem alkohola ili opijata
  • Troškovi izvlačenja vozila iz nedostupnih područja (npr. izvlačenje vozila iz blata u slučaju nekorištenja prvorazrednih saobraćajnica)
  • Troškovi nastali vožnjom na neasfaltiranim putevima
  • Troškovi nastali pri vožnji utrka ili učestvovanja vozila na sportskim događanjima
  • Troškovi nastali zbog preopterećenja vozila ljudima ili teretom
  • Troškovi za štete prouzročene od strane osobe koja u ugovoru o najmu nije navedena kao glavni ili dodatni vozač
  • Troškovi nastali u slučajevima kada vozač ili dodatni vozač koji je naveden u ugovoru o najmu nema valjanu vozačku dozvolu ili ima zabranu upravljanja motornim vozilom

 

Ostalo: oštećenje brisača i brava na vozilu, krađa ili gubitak vanjskih dijelova vozila bez dostave policijskog zapisnika, troškovi šteta uzrokovanih korištenjem krovnih nosača ili prtljagom na nosačima, šteta nastala utovarom ili istovarom tereta ili prtljage te odlaganjem tereta ili prtljage na krov, poklopac motora ili slično, kao i troškovi uzrokovani ignorisanjem zvučnih i vizualnih obavijesti vozila.

Ako imam sklopljeno osiguranje sa drugom kompanijom, mora li se odabrati i Vaše?

Niste obavezni uzeti naša osiguranja za štetne događaje, ali u slučaju nastanka štetnog događaja bićete terećeni za nastali iznos štete. Ako imate osiguranje preko druge kompanije, putem vaše kreditne kartice ili agencije u kojoj ste rezervisali vozilo, učešće u šteti se primjenjuje u zavisnosti od kategorije vozila, budući da nije riječ o direktnom osiguranju. Pri povratu vozila predaćemo Vam kopije dokumentacije nastalog štetnog događaja (alkotest, europski izvještaj i policijski zapisnik ako ga u tom trenutku budemo imali) kako biste Vi mogli refundirati naplaćeni iznos štete kod svog osiguranja.

Koliko je vremena potrebno da se odblokira depozit?

Depozit se vraća na kraju najma. Ako nema razloga za dodatnu naplatu (produženje najma, oštećenje na vozilu…) vraća se u cijelosti, a kada se s njega vrši naplata troškova, razlika bi trebala biti automatski oslobođena. Vrijeme povrata depozita ili razlike depozita na vaš račun može trajati od 15 do 40 dana, u zavisnosti od protokola banke koja je izdala kreditnu karticu.

Da li je vozilo punog rezervoara pri preuzimanju?

Pri preuzimanju vozilo bi trebalo biti puno, a isto tako i vraćeno. Ako se vozilo ne vrati puno, trošak razlike goriva korisniku će se naplatiti prema važećem cjenovniku, i to uz naknadu za uslugu točenja goriva. Ako vozilo nije preuzeto punog spremnika, bit će naplaćen trošak razlike goriva bez dodatne naknade za uslugu točenja goriva. Pri preuzimanju vozila svakako provjerite stanje goriva.

Može li se iznajmljeno vozilo koristiti u inostranstvu?

Svi naši korisnici imaju slobodu kretanja iznajmljenim vozilom unutar Bosne i Hercegovine, ali i u drugim zemljama. Potrebu korištenja vozila u inostranstvu svakako treba najaviti prilikom rezervacije vozila.

Tokom najma

Kako produžiti najam vozila?

Najam možete produžiti pismeno u našoj poslovnici 48h prije isteka najma. Ako ste u putu možete to uraditi pismeno putem e-maila. Cijena produžetka najma određuje se prema važećem cjenovniku

Koja dodatna oprema i usluge su dostupni, te kako se plaćaju?

 • GPS navigacija
 • dječja sjedalica
 • WiFi
 • preuzimanje i vraćanje vozila van radnog vremena
 • preuzimanje i vraćanje vozila na određenoj lokaciji
 • naknada za vraćanje vozila u drugu poslovnicu
 • korištenje usluga vozača za dostavu ili preuzimanje vozila
 • zeleni karton (obavezan dokument ako se vozilom BiH registracije putuje u inozemstvo)

Ako ste dodatnu opremu odabrali prilikom rezervacije automobila, cijena je već uračunata u najam. U slučaju naknadne odluke za dodatnom opremom, cijena iste bit će Vam obračunata u poslovnici u kojoj preuzimate vozilo.

Može li se vozilo vratiti ranije od predviđenog?

Vozilo možete vratiti ranije od predviđenog datuma i vremena povratka. U tom slučaju platićete broj dana koliko je vozilo korišteno. Zbog razlike u obračunu, može doći do izmjena u cijeni dana najma od one navedene na rezervaciji. Ako ste vozilo rezervisali i platili unaprijed nekoj od posredničkih agencija, za umanjenje iznosa naplate obratite se direktno posrednicima.

Kako naknadno kupiti dodatno osiguranje za vozilo?

Ako već imate Control vozilo u najmu, a naknadno ste ipak odlučili kupiti dodatno osiguranje, dođite u našu poslovnicu radi promjene termina ugovora te pregleda vozila.

Šta ako se dogodi mehanički kvar ili saobraćajna nezgoda?

Control rent a car dežurna služba pruža podršku u svakom trenutku. Brojevi telefona su navedeni na Ugovoru o iznajmljivanju vozila. Za vrijeme trajanja najma u slučaju nezgode ili kvara kontaktirajte dežurni telefon Control d.o.o.. Ne zaboravite nazvati policiju u slučaju saobraćajne nezgode, kako biste potpisali policijski zapisnik.

U slučaju saobraćajne nesreće

Postupak u slučaju saobraćajne nesreće je sljedeći; sudionik u saobraćajnoj nesreći u kojoj je neko izgubio život ili je ozlijeđen ili je nastala materijalna šteta na vozilu, dužan je:

 • ostati na mjestu saobraćajne nesreće, s tim što se može privremeno udaljiti samo radi pružanja pomoći osobama ozlijeđenim u nesreći ili ako mu je samome potrebna liječnička pomoć, odnosno radi obavještavanja policije,
 • poduzeti sve što je u njegovoj moći da se otklone nove opasnosti koje mogu nastati na mjestu saobraćajne nesreće i da se omogući normalan tok saobraćaja, te nastojati da se ne mijenja stanje na mjestu nesreće i da se sačuvaju postojeći tragovi, uz uslov da poduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost saobraćaja,
 • o saobraćajnoj nesreći obavijestiti najbližu policijsku stanicu i vratiti se na mjesto nesreće i pričekati dolazak ovlaštene osobe koja obavlja uviđaj. (unutar BiH, broj policije je 122)
 • odmah obavijestiti Control rent-a-car na broj telefona +387 (0)51 388 258 ili najbližu poslovnicu, za daljnje upute.

POLICIJSKI ZAPISNIK JE OBAVEZAN!

Pri vraćanju vozila

Šta ako kasnim s vraćanjem vozila?

Tolerišu se kašnjenja do dva sata. Za duža kašnjenja naplaćuju se dodatni troškovi po važećem cjenovniku Control d.o.o. u iznosu po cijeni jednog dodatnog dana.

Da li trebam vratiti pun spremnik goriva?

Da. Ukoliko niste bili u mogućnosti vratiti vozilo sa punim spremnikom goriva, obračunat će se troškovi usluge tankanja goriva po važećem cjenoviku Control d.o.o.

Mogu li produžiti najam vozila?

Produženje najma vozila moguće je uz najavu produženja najma najmanje 24 sata prije isteka najma.

Da li trebam provjeriti stanje prije povrata vozila?

Da. Pregled vozila ćete izvršiti zajedno sa agentom Control d.o.o., te prijaviti uočena novonastala oštećenja.

Koji su eventulani dodatni troškovi?

Troškovi koji se naknadno mogu pojaviti na Vašem ugovoru ovise o Vama, a to su:
Usluga točenja goriva: Pravilo jest da vozilo dobijete s punim rezervoarom i u takvom ga stanju trebate i vratiti, ako iz nekog razloga to niste učinili, mi ćemo Vam tu uslugu naplatiti, kao i razliku između preuzetog i vraćenog goriva.
Prekršajne i parkirne kazne: Najmoprimac snosi sve troškove prometnih prekršaja i kazni. Ako najmoprimac ne podmiri troškove prometnih prekršaja i kazni za vrijeme trajanja najma, Control rent a car će snositi troškove, te ih naknadno naplatiti najmoprimcu uz dodatne administrativne troškove.
Usluga pranja vozila: Prilikom vraćanja vozila, vozilo treba biti čisto, isto kao i prilikom preuzimanja vozila. U slušaju da klijent vrati prljavo vozilo, naplatiće mu se pranje vozila, a eventualna oštećenja uočena nakon pranja naplatiće se klijentu.

Kako vratiti vozilo izvan radnog vremena?

Ukoliko vraćate vozilo van radno vremena, potrebno je o tome obavijestiti Control-ovog agenta koji će u unaprijed dogovoreno vrijeme doći do kancelarije i preuzeri vozilo. Za ovu uslugu naplaćuje se dodatni trošak prema važećem cjeniku (OWT fee)

U slučaju oštećenja vozila, kako i koliko se ono plaća?

U slučaju da šteta koju ste počinili na vozilu nije pokrivena eventualnim dodatnim osiguranjem, ona će vam biti naplaćena u skladu s unaprijed definisanim tarifama i kategoriji iznajmljenog vozila, od depozita sredstava koji su bili rezervisani na vašoj kreditnoj kartici kod preuzimanja vozila, a najviše do maksimalnog iznosa učešća u šteti. Uz to, naplaćuje se i administrativna naknada za obradu štetnog događaja prema važećem cjenovniku. Naplata se vrši pri povratku vozila iz najma. Klijent je dužan dati na uvid sve dokumente koji su mu uručeni od policije ili druge osobe (policijski izvještaj, zapisnik o alkotestu) te popuniti izjavu o nezgodi u poslovnici povratka vozila. Control zadržava pravo naplate cijelog iznosa nastalog oštećenja ako je klijent postupao protivno propisima BiH ili nije poštovao propisane procedure prijave štetnog događaja. Ako za vrstu štete koju ste počinili na vozilu imate odgovarajuće osiguranje i potrebnu dokumentaciju o nastalom štetnom događaju, nećete morati platiti štetu.

Može li se kreditna kartica teretiti nakon najma?

Ako se nakon najma ukaže potreba za eventualnom dodatnom naplatom, o njoj ćete biti obaviješteni putem e-maila.
Neki od mogućih razloga naknadne naplate:

 • Izdane kazne za nepropisno parkiranje tokom najma vozila
 • Izdane prekršajne kazne tokom najma vozila
 • Štete na vozilu ili vraćanje vozila s manjom količinom goriva nego pri preuzimanju, otkrivene nakon vraćanja vozila
 • Štete otkrivene nakon kompletnog pranja vozila, ako iste nisu bile vidljive zbog prljavog vozila tokom povrata

Uslovi najma

Uslovi najma

 • starosna dob vozača: 21 godina
 • posjedovanje vozačke dozvole najmanje dvije godine
 • kreditna kartica
 • lična karta ili pasoš

Nakon toga provjerit ćemo je li traženi automobil slobodan i koje Vam standardne i dodatne opcije možemo ponuditi. Ako potvrdite, zamolit ćemo Vas za lične podatke koji su potrebni za najam, te ste s tim rezervisali automobil.

Uslovi korištenja

U ovim Opštim uslovima o najmu
I. “ CONTROL RENT A CAR d.o.o.”
II. “klijent” znači fizičko, pravno lice ili organizacija koja ili u čije ime se vozilo iznajmljuje pod ovim uslovima o najmu,
III. “vozač” znači fizičko lice odgovorno za poštovanje svih tačaka ugovora o najmu, odobrena i napisana na prednjoj strani Ugovoru o najmu uz “klijenta”,
IV. “dodatni vozač” znači fizičko lice odgovorno za poštovanje svih tačaka ugovora o najmu, odobrena i napisana na prednjoj strani Ugovoru o najmu uz “klijenta”. “Klijent” se mora pobrinuti da svaki ovlašteni vozač ispunjava Opšte uslove o najmu,
V. “vozilo” znači vozilo navedeno na prednjoj strani Ugovora o najmu.
VI. “klijent, vozač i dodatni vozač” u daljnjem tekstu ugovora podrazumijevaju se jednom riječju “korisnik”

Ovlašteno upravljanje vozilom

iznajmljenim vozilom mogu upravljati samo osobe starije od 21 godinu, koje posjeduju ispravnu vozačku dozvolu najmanje dvije godine ( 2 x 365 dana ).

Pod nikakvim okolnostima iznajmljeno vozilo ne smije voziti, ili se istim koristiti:

 • lice koje nije navedeno kao korisnik na Ugovoru o najmu
 • za plaćeni prijevoz putnika i dobara
 • po ugovoru zaključenom na osnovu lažnih izjava i/ili ličnih podataka
 • za trke, takmičenja, ispitivanja izdržljivosti, ispitivanja brzine ili obuke vožnje
 • za pogon ili vuču nekog drugog vozila ili objekta
 • lice pod uticajem alkohola, sredstava za smirenje, sredstava za spavanje, barbiturata, narkotika, halucinogenih i ostalih droga
 • dok vozilo nije u voznom stanju ili je preopterećeno, ili se nije poštovalo ograničenje broja putnika i prtljage navedeno u dokumentima vozila
 • van prometnica I, II i III reda
 • nepoštivanjem ograničenja brzine ili drugih prometnih pravila određenih zakonom zemlje u kojoj se vozilo vozi i brzinom većom od dozvoljene – 90km/h za ceste I. reda, 50 km/h na cestama II. I III. reda, 130 km/h po autoputevima
 • kršenjem zakonskih uslova i uredbi koje se odnose na korištenje, tovarenje ili stanje vozila ili u bilo kakve ilegalne svrhe

Navedena ograničenja su kumulativna i svako od njih se primjenjuje na svako korištenje, upravljanje i vožnju iznajmljenog vozila. CONTROL rent a car se ne smatra odgovornim za bilo kakvu štetu ili gubitak uzrokovan nepoštivanjem navedenih ograničenja od strane korisnika .

Izgubi-o/-la sam potvrdu o rezervaciji (voucher)

Nazovite nas u što kraćem vremenskom periodu na broj telefona +387 (0)51 388 258 kako bismo Vam pomogli.

Preuzimanje i vraćanje unajmljenog vozila?

Jedini ovlašteni za raspolaganje vozilom i iznajmljivanjem istog je CONTROL rent a car, a korisnik ga preuzima u ispravnom tehničkom stanju. Korisnik se obavezuje vratiti vozilo sa svim gumama, alatom i opremom navedenom na Ugovoru o najmu i Check out/check in obrascu, u istom stanju u kakvom je i preuzeto, osim uobičajenog prirodnog trošenja, u tačno vrijeme i na mjesto navedeno na strani 1. Ugovora o najmu. Vozila se iznajmljuju po dnevnoj cijeni u skladu s dogovorenom tarifom, gdje jedan dan znači bilo koji period od 24 sata od početka ugovora o najmu. Poslije isteka tog vremena vrijedi dogovorena tolerancija do 2 sata, a za sva kašnjenja veća od 2 sata, a do 24h zaračunaće se dodatni dan najma.

Plaćanje računa

Korisnik se obavezuje platiti račun pri preuzimanju vozila osim ako se radi o dugoročnom najmu gdje su uslovi plaćanja posebno definisani u pripadajućem ugovoru o poslovno tehničkoj saradnji. Iznos se plaća u skladu sa tarifom koja je na snazi u vrijeme potpisivanja Ugovora. U slučaju kašnjenja s plaćanjem, naplaćuje se zakonska zatezna kamata i troškovi opomena. U slučaju da se vozilo vraća na lokaciju različitu od one gdje je preuzeto, konačni obračun koji napravi lokacija gdje je vozilo vraćeno podliježe odobrenju lokacije koja je izdala vozilo i koja zadržava pravo da pošalje ispravljeni račun. Potpisivanjem ovog Ugovora, korisnik pristaje da, na teret njegove kreditne kartice ili nekim drugim načinom plaćanja, CONTROL rent a car naplati sve troškove popravka, kvarova ili gubitka koji su otkriveni nakon što je vozilo vraćeno, a korisnik nije o tome obavijestio iznajmljivača u skladu s procedurom o povratu vozila. Korisnik se smatra odgovornim za sve prometne prekršaje počinjene za vrijeme najma. U slučaju da korisnik te kazne ne plati, CONTROL rent a car će ih naplatiti korisniku, zajedno sa administrativnim troškovima. CONTROL rent a car zadržava pravo da naplati gore navedene troškove bez da prethodno obavijesti iznajmljivača. Državni porezi, takse i sl. će se naplatiti u skladu sa važećom zakonskom regulativom. Korisnik svojim potpisom na ovom ugovoru podrazumijeva tj. prihvaća da su obveznici odgovorni za plaćanje svih stavki ovog ugovora o najmu:

 • unajmljivač/klijent
 • vozač – za slučaj da unajmljivač odbija u cijelosti ili dijelom platiti obavezu po ovom ugovoru o najmu vozila
 • dodatni vozač – za slučaj da unajmljivač ili vozač odbiju u cijelosti ili dijelom platiti obavezu po ovom ugovoru o najmu vozila

Produžetak najma

U slučaju da je korisniku vozilo potrebno duže nego što je dogovoreno vrijeme najma, korisnik je dužan najmanje 24 sata prije završetka najma, dobiti pismenu suglasnost CONTROL rent a car-a. U slučaju neispunjavanja ovog uslova, smatra se da je korisnik protupravno prisvojio vozilo. U tom slučaju CONTROL rent a car zadržava pravo da upotrijebi sve zakonske mjere kako bi korisniku oduzeo predmetno vozilo. U slučaju kada korisnik vrati vozilo poslije datuma navedenog prilikom sklapanja ugovora o najmu, a u toku najma je došlo do promjene cijena, zaračunavaju se nove cijene od dana predviđenog vraćanja vozila.

Kilometraža

Ne postoji ograničenje pređenih kilometara, osim kod posebno dogovaranih ugovora o dugoročnom najmu vozila. Broj kilometara dok se vozilo nalazi u najmu dogovorenom ovim Ugovorom o najmu, odredit će se očitavanjem tvornički instaliranog mjerača kilometara.

Gorivo

Sva vozila se iznajmljuju sa punim rezervoarom goriva. Ako se vozilo iznajmi korisniku, isti se smatra odgovornim za trošak goriva od vremena kad vozilo napusti poslovnicu do vremena kad se vozilo vrati u poslovnicu CONTROL rent a car-a. CONTROL rent a car zadržava pravo zaračunavanja usluge tankanja goriva prema odluci Uprave.

Održavanje vozila

Korisnik pristaje održavati vozilo u dobrom stanju i redovno provjeravati motor i ulje motora i automatskog mjenjača, ako postoji u unajmljenom vozilu, kao i vodu u hladnjaku, akumulatoru i pritisak u gumama. Korisnik se smatra odgovornim za podmirivanje sve štete uzrokovane nedovoljnim održavanjem vozila. U slučaju da iznajmljeno vozilo za vrijeme najma dostigne kilometražu na kojoj je predviđen redovni servis, korisnik mora obavijestiti CONTROL rent a car i staviti vozilo na raspolaganje kako bi bilo moguće obaviti servis. CONTROL rent a car korisniku stavlja na raspolaganje zamjensko vozilo, ako servisiranje vozila vremenski prelazi 12 sati.

Kvarovi

Popravci ili zamjene dijelova vozila moraju se obavljati samo kod ovlaštenog servisera uz prethodno pismeno odobrenje CONTROL rent a car-a. Povrat troškova se vrši uz predočenje računa ovlaštene radionice koja je obavila popravak, međutim, zamjenski dijelovi se moraju obavezno predočiti. U slučaju da se popravak obavi van ovlaštene radionice, a zamjenski dijelovi nisu predočeni, troškovi se neće refundirati. U slučaju da se bilo koji dio vozila zamjeni ili izgubi, naplatit će se odšteta u iznosu trostruke tržišne cijene tog dijela.

Dokumenti

Sva vozila se iznajmljuju sa potrebnim dokumentima. Korisnik se drži odgovornim za navedene dokumente koje je zajedno sa ključevima vozila dužan nositi sa sobom i ne ostavljati u vozilu. U slučaju da unajmljivač izgubi dokumente, ključeve, registarske tablice i sl. korisnik će snositi troškove izrade novih po cijenama definisanim cjenovnikom.

Osiguranje vozila i učešće u šteti

Učešće u eventualno nastaloj šteti je maksimalan dio odgovornosti koju preuzima klijent, za eventualno nastalu štetu koju je klijent prouzrokovao. Visina osiguranja zavisi od kategorije vozila i broja dana, a njihovu cijenu možete provjeriti prilikom same rezervacije vozila. Postoje dodatni paketi osiguranja kojima smanjujete vlastito učešće u eventualno nastaloj šteti. Može biti smanjeno na manje učešće u šteti ili bez učešća. Visina osiguranja zavisi od kategorije vozila i broja dana, a njihovu cijenu možete provjeriti prilikom same rezervacije vozila.
Tu se ubrajaju:
CDW (Collision Damage Waiver) -osiguranje koje pokriva eventualno nastalu štetu na Control vozilu za koju je odgovoran klijent, do visine fiksnog učešća u šteti. Uključeno je u cijenu najma vozila, a visina osiguranja zavisi od kategorije vozila. PAI (Personal Accident Insurance) – osiguranje putnika koje je uključeno u cijenu najma vozila. TP (Theft Protection) – osiguranje koje pokriva gubitak ili nastalu štetu na vozilu zbog krađe, uz ispunjenje osnovnih Uslova najma vozila. Osiguranje je uključeno u cijenu najma vozila.
CDW Plus (Collision Damage Waiver Plus) – osiguranje koje djelimično pokriva eventualno nastalu štetu na Control vozilu za koju je odgovoran klijent i smanjuje učešće u šteti. Visina osiguranja zavisi od kategorije vozila i broja dana, a njihovu cijenu možete provjeriti prilikom same rezervacije vozila.
SCDW (Super Collision Damage Waiver) – osiguranje koje u cjelokupnom iznosu pokriva eventualno nastalu štetu na Control vozilu za koju je odgovoran klijent. Visina osiguranja zavisi od kategorije vozila i broja dana, a njihovu cijenu možete provjeriti prilikom same rezervacije vozila.
WUG (Wheels Undercarriage and Glass protection) – osiguranje koje u cjelokupnom iznosu pokriva eventualno nastalu štetu na Control vozilu na podvozju, staklu i točkovima, za koju je odgovoran klijent. Visina osiguranja zavisi od kategorije vozila i broja dana, a njihovu cijenu možete provjeriti prilikom same rezervacije vozila. Učešće se može smanjiti ako izaberete jedan od paketa dodatnog osiguranja (CDW Plus, SCDW ili WUG). Ovisno o izabranom paketu, učešće se smanjuje (CDW Plus) ili ga uopšte nema (SCDW, WUG).
Dnevna nadoplata osiguranja niti u kojem slučaju ne pokriva:

 • štetu na gumama, osim u slučaju WUG osiguranja
 • štetu na podvozju vozila, mjenjaču i kvačilu, unutrašnjosti vozila i vjetrobranu uzrokovanu nemarom vozača, osim u slučaju WUG osiguranja
 • štetu na motoru uzrokovanu nedostatkom ulja, ulijevanjem krive vrste goriva i lubrikanata ili nemarnom korištenju vozila
 • štetu koju je napravio vozač pod uticajem alkohola, droge ili sl. opojnih sredstava
 • štetu koju je napravio neovlašteni vozač
 • bilo koje oštećenje na vozilu koje nije prijavljeno nadležnoj policijskoj oblasti

Požar i krađa

Korisnik preuzima odgovornost za bilo kakav gubitak ili štetu na vozilu nastalu nemarom ili u slučaju da je korisnik na bilo koji način ignorisao uslove naznačene u ugovoru. Izbjegavanje plaćanja odgovornosti za cijelu vrijednost vozila dobiva korisnik plaćanjem dnevnog dodatka za svakih 24 sata upotrebe vozila unaprijed, po važećem cjeniku te tako snosi odgovornost do visine ugovorne franšize. Visina odbitne franšize zavisi od grupe vozila.

Oštećenja

Svako oštećenje se odmah mora prijaviti najbližoj policijskoj stanici i poslovnici CONTROL rent a car-a koja je iznajmila vozilo i korisnik se obavezuje ne voziti dok je vozilo u nevoznom stanju. Izvještaj – posebni obrazac, koji se nalazi sa dokumentima vozila, te svoju izjavu o oštećenju mora popuniti sa svim detaljima o nezgodi (oštećenju) i mora ju dostaviti u poslovnicu koja je iznajmila vozilo. Korisnik je dužan sarađivati u istrazi i postupku obrade nezgode. Korisnik se smatra odgovornim za sve troškove ako se nisu poštovali uslovi iz ovog članka. Ako bude neophodno, korisnik će dobiti zamjensko vozilo.

U slučaju kvara vozila u inostranstvu, korisnik je obavezan kontaktirati poslovnicu radi popravka. Control rent a car će refundirati trošak popravke po predočenju originanog računa ovlaštenog servisa i dijela vozila koji je zamijenjen. Pri prelasku državne granice, korisnik je obavezan predočiti carinskom službeniku račun na ovjeru.

Gubitak imovine

CONTROL rent a car se ne smatra odgovornim za štetu ili gubitak imovine korisnika ili imovinu ostalih osoba, pohranjenu ili prevoženu u ili na iznajmljenom vozilu, servisnom vozilu ili poslovnim prostorijama CONTROL rent a car-a. Potpisivanjem ovog ugovora, korisnik se izričito odriče svakog zahtjeva za odštetom od strane CONTROL rent a car-a u slučaju gore navedene štete ili gubitka.

Promjene Ugovora o najmu

Niti jedan uslov i odredba ovog ugovora ne može se mijenjati ili odbaciti bez pismene saglasnosti CONTROL rent a car-a.

Kršenje Ugovora o najmu

Svi zaposlenici CONTROL rent a car-a imaju pravo kontrolisati bilo koje vozilo u bilo koje vrijeme. Ako se ustanovi da je korisnik prekršio bilo koji od uslova ovog Ugovora, zaposlenici su ovlašteni izuzeti vozilo. CONTROL rent a car bezuslovno zadržava pravo raskida ugovora o najmu, bilo kada i bilo gdje i prije isteka ugovora o najmu, bez ikakve obaveze da je dužan nadoknaditi štetu korisniku.

Važno

Korisnik se i nakon završetka najma smatra odgovornim za počinjene saobraćajne prekršaje učinjene tokom najma.

CTRL d.o.o.

U ovim uslovima CONTROL rent a car je definisan kao CTRL d.o.o. sa sjedištem u Banjaluci, I Krajiškog korpusa 88, JIB:4403702340006, za područje Bosne i Hercegovine i čija je osnovna djelatnost iznajmljivanje vozila.

Potpisnik ugovora

Korisnik svojim potpisom bezuslovno prihvata standardne uslove, te garantuje tačnost svih gore navedenih podataka i prihvata nadležnost suda u Banjaluci za slučaj sudskog spora.

en_USEnglish
There is no selected car class in current office. Please choose another Class!