Kozara mi uvijek budi sjećanja na bezbrižne dane iz osnovne škole. Znate ono kad vam mama spakuje užinu i isprati vas na bus. Počinje tako nezaboravno sevdisanje… Hitaš ka spomeniku sa društvom razdragan i nestašan, uvučeš se u njegove zidine, upadaš u zamku, i tu je kraj svijeta…

photo: Dejan Čabrilo

Planina Kozara prostire sena dužini od oko 70 kilometara. Oaza je užitka za planinare, izletnike i sve ljubitelje prirode i zabave. Ispunjena stoljetnim šumama pravi je raj za istraživanje. Najviši vrh je Lisina sa 978 metara nadmorske visine,a središnja tačka i najpoznatije mjesto za okupljanje Mrakovica na 806 metara nadmorske visine. Do Nacionalnog parka dolazi se iz mjesta Kozarac, koje se nalazi između Banje Luke i Prijedora. Ulaz u prostor parka je 5 konvertibilnih maraka. Šetnja obližnjom stazom iz sela Rajkovići preko Kozaračkog kamena u dužini od 13 kilometara, uspinjanje na vrh Lisina, jedan je od načina da sagledate ljepote Kozare i ispunite se dahom njene prirode. Sam Nacionalni park nudi mogućnosti noćenja u hotelima i bungalovima, ali i „zip line“ avanturu.

Mrakovicom dominira spomenik posvećen stradalima u bici iz Drugog svjetskog rata. Kozaračka epopeja, naša prošlost, sjećanje i opomena… Ona svijetli u našem sjećanju kao monumentalni spomenik svojom bjelinom. Nevjerovatno zdanje visine 33 metara privlači posjetioce decenijama. Baš na tom mjestu 1942. godine odigrala se krvava borba između partizanskih snaga, koje su sa sobom u spas povukle narod, i nadmoćnijeg neprijatelja, koji je oko stanovništva i partizana napravio obruč. Uz nadljuske napore uspjeli su probiti obruč i spasiti se. Svako umjetničko zdanje priča neku priču. Spomenik na Kozari samom svojom formom oslikava tok bitke i njene žrtve. Upravo zbog toga vas molim da kada ga fotografišete pokažete poštovanje prema mrtvima čija imena su ispisana na kamenim blokovima iza spomenika. Taj kamen ćuti, ali iz tišine izviru slike. Nijem kamen, ali priča ispričana… Ukoliko želite saznati više o ovom događaju, predlažem da posjetite muzej u podnožju spomenika. Tamo ćete saznati sve o istoriji ove zemlje. Ulaz je jedna konvertibilna marka.

Muzej

U blizini spomenika nalazi se i kapela koja čuva još jednu kozaračku legendu. U pitanju je kapela posvećena Rođenju Djevice Marije, ali je poznatija po nazivu „Mehmedova crkva“. Ovaj naziv je dobila jer slavi ljubav između Marije, kćerke austrijskog vlasnika pilane, i Mehmeda Kulašića iz Kozarca, koji je radio na pilani. Ljubav je bila neprihvaćena od Marijinog oca, tako da su oni svoju ljubav morali kriti baš na ovom mjestu. Sve kozaračke priče utkane su u kamen. Kamen opstaje, istorija se pamti.

Uživajte u čistoj prirodi i svemu što ona nudi. Ja ću uvijek svoj dan na Kozari završiti u motelu „Bijele vode“, duboko u šumi, uz neku sjajnu klopu, da sumiram utiske i srećan dođem kući.

Feel Kozara

Kozara je idealna za jednodnevne izlete, ali svojim izobiljem i bogatstvom neće vas razočarati i ako se odlučite da joj posvetite vikend ili cijelu sedmicu odmora. Iz Prijedora, Gradiške, Banjaluke, možete ju obići i biciklom, a ako se odlučite na putovanje autom a nemate ga, Control vozila su vam uvijek na raspolaganju.

Lokacija: Prijedor, udaljenosti: Banja Luka 56km, Sarajevo 290km, Mostar 290km