Cincar planina u okolini Livna možda je jedino mjesto uz Mongoliju i Island gdje još možete vidjeti divlje konje koji žive u potpunoj slobodi vrijednoj divljenja. Ta njihova sloboda daje neku grandioznost njihovoj pojavi i nesputanost njihovom galopu. Za konje kažu da su to kraljevske životinje. Ljubav prema ovim životinjama prenijela mi je moja djevojka i tako sam uspio saznati mnogo toga o njima. Nisam vjerovao u njihovu inteligenciju i intuiciju dok djevojka i ja nismo zajedno obišli nekoliko ergela. Ove divne životinje razumiju i osjete sve, svaku emociju koju im pružite. Umiljati su i znaju pokazati poštovanje.

U samom podnožju planine Cincar kraj grada Livna već godinama možete naići na veliki broj nestvarno lijepih divljih konja. Oni su potomci pitomih konja i nekada su imali svoje vlasnike koji su brinuli o njima i čuvali ih. Sedamdesetih godina prošlog vijeka počela je urbanizacija i došle su mašine na ove prostore. Ovi konji više nisu bili potrebni. Konji se ne ubijaju, pa su ih nekadašnji vlasnici pustili da žive slobodno. Danas ih je više od sedam stotina u slobodnom ponosnom galopu.

Divlji konji sa Cincar planine

Najlakši i najbolji način da vidiš ove konje jeste putem agencije koja organizuje ture Cincar planinom. Za nekih 20 evra dobija se safari sa vodičem, obilazak živopisnih vidikovaca, a ukoliko se dogovorite, postoji mogućnost organizovanja ručka u prirodi. Moj izbor su bili uštipci sa livanjskim sirom, koje i danas pamtim. Putovanje agencijom preporučujem iz sigurnosti. Slabo poznavanje lokalnog terena, puteva i ovih prostora može biti jedna od prepreka i otežavajućih okolnosti. Prostor kojim se kreću konji zaista je mnogo veliki i vjerovatno ti neće biti jednostavno sam da ih pronađeš. Tokom našeg safarija, vodič mi reče da se nekada konji mogu tražiti satima. Agencija koju preporučujem naziva se Continental Adventures. Marin Mamuza, izuzetan je vodič koji pravi zanimljive ture u kojima se, uz obilazak divljih konja, može čuti mnogo informacija, kako o istoriji starog grada Livna, tako i o ovim divnim ponosnim životinjama. Pored navedenog, postoji mogućnost izrade profesionalnih fotografija. Ova agencija se može kontaktirati na Fejsbuku i Instagramu.

     Nestvarno je da ova naša zemlja pruža mogućnost da u okruženju netaknute prirode možete uživati posmatrajući ove životinje u čijem se galopu krije neko dostojanstvo i plemenitost koja se ne može objasniti riječima. Riječi su nemoćne da opišu slike koje se smjenjuju pred vašim očima. Možete im prići, maziti ih, pružati im hranu, sjediti uz njih. Konji se kreću u krdima i bez ikakvih problema vam prilaze, dozvoljavaju da ih mazite, hranite i uživate. Bitno je pomenuti da je moguće da dođe do sukoba između krda, najčešće oko hrane i ženki. Tokom takvih situacija slušajte vodiča i polako se povlačite. Još jedna stvar koju morate znati jeste da nema galame i naglih pokreta. Ova tura je namijenjena uživanju i opuštanju. Moja draga je posebno zavoljela jednog crnog konja, a moj favorit je nevjerovatni smeđi njemački kraljevski konj, kojeg sam nazvao Target. Rastao sam uz kaubojske filmove, pa je to bilo jače od mene…

Divlji konji sa Cincar planine

Kako biste na pravi način doživjeli i osjetili magiju Cincar planine, predlažemo vikend putovanje do Livna. Možete napraviti i jednodnevnu pauzu na putu do mora pa obići divlje konje na Cincaru. Ako putujete u paru, Škoda Fabia je najbolji izbor, za veće društvo idealan auto za putovanje je kombi Opel Vivaro, a ako putujete sa porodicom, naša preporuka je Škoda Octavia. Uz prethodnu najavu, moguće je obezbjediti dodatke poput dječje sjedalice, navigacije, wi-fi uređaja i sl.

Lokacija: Livno, udaljenosti: Banja Luka 157km, Sarajevo 190km, Mostar 120km

Za sve ostale ljepote Bosne i Hercegovine koje obavezno morate posjetiti, pratite naš blog ili naručite svoj primjerak knjige “50 top lokacija Bosne i Hercegovine” autora Zorana Matića.