„Da je ovu Bosnu opeglati, bila bi veća od Engleske“, govorio je Josip Pejaković. U ovom slikovitom iskazu ima mnogo istine. Tu zemlju krase planine, rijeke, istorjiski i vjerski centri, oaze za uživanje.

Bosna i Hercegovina

Međutim, njena posebnost i najveće blago su dragi i gostoljubivi ljudi koji u svakom trenutku žele da ugode posjetiocu. Putopisi koji su pred vama manifesti su i vodič stazama Bosne i Hercegovine.

Burna istorija je tlu Bosne i Hercegovine ostavila velik broj spomenika čije postojanje je obogaćeno legendama. Oni su tu da nadahnu čovjeka i označe tragove i smisao ljudskog postojanja. Ova zemlja je dala svijetu književnike zlatnim slovima upisane u istoriju svjetske književnosti. Pisanje o Bosni i Hercegovini dobija poseban značaj pominjanjem stvaralaca koje je iznjedrila, pa će čitaoci imati prilike da saznaju zašto su knjige napisane u Bosni prevedene na čak petnaest stranih jezika.

Bosna i Hercegovina

Specifičnost ove zemlje je ono što ja volim nazvati „sevdisanje“. To je, ustvari, klasično potpuno uživanje u životu. Na ovom prostoru se čuva merak i ćejf. To su dva najljepša duhovna suvenira koja možete ponijeti odavde. Ono jest…ne idu na frižider, ali ostaju zauvijek u srcu…

Kafa

Potrudio sam se da prezentujem kroz tekst divnu avanturu, lokalnu turističku ponudu, ljude koji se trude da vam pomognu da doživite nezaboravna iskustva. Tu je i vodič kroz gastronomsku ponudu, jer hrana koju možete probati ovdje raj je za sve iskrene ljubitelje dobre kuhinje i za one koji vole ekprerimentisati klopom.

banjalučki ćevap

Različite tradicije i kulture koje su se ovdje ukrstile, oblikovale su identitet ove zemlje i ostavile svoj uticaj u svim oblastima života. Svi moji poznanici znaju da sam iskreni ljubitelj rokenrol kulture i muzike, a Bosna je zemlja koja je iznjedrila veliki broj sjajnih rok bendova. Prikazaću vam mjesta u kojima možete uživati u neobičnom ambijentu i odličnoj muzici. Dopustite sebi da uživate u nevjerovatnim gradovima sa vjekovnom istorijom, oazama zelenila, prašumama i nestvarnim parkovima prirode! Ukoliko se uputite ovom zemljom očekuje vas jedno nezaboravno putovanje, od zelenila do krša, od planinskih vrhova do mirisa mora, od istoka do zapada.

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina je država u srcu Balkanskog poluostrva, na površini od 51.209,2km2. Čine je dva entiteta: Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine. U ovoj zemlji žive tri konstitutivna naroda: Srbi, Hrvati i Muslimani.

Svaki od tih naroda ukrasio je ovu zemlju svojom tradicijom, običajima, arhitekturom i kulturom. Bosna i Hercegovina je kroz svoju istoriju prošla trnovit put stvaranja i opstanka od doba neolita, preko banovske države, do kraljevine i pripajanja Otomanskom carstvu. Poslije sloma turskog, državu anektira Austrougarsko carstvo i ostavlja ogroman pečat na stranicama njene istorije. Međutim, tom carstvu ova zemlja je došla glave ubistvom prestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, što je bio i povod za izbijanje Prvog svjetskog rata. Po završetku Velikog rata, zemlja ulazi u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, a kasnije u Kraljevinu Jugoslaviju. Tako dočekuje Drugi svjestski rat tokom kojeg ovu zemlju potresaju najkrvavije bitke i sukobi. Period SFRJ donio je izgradnju i prosperitet. Raspadom Jugoslavije i krvavim četverogodišnjim ratom Bosna i Hercegovina postaje samostalna država.

Za sve vas koji ne možete dočekati da vam predstavimo cijelu knjigu, i želite odmah sve da saznate, javite se autoru Zoranu Matiću i kupite knjigu po simboličnoj cijeni.

Iskreno se nadamo da će vam ova knjiga (koju ćemo vam predstavljati u dijelovima) otvoriti nove puteve, otkriti nove vidike i očarati vaš pogled bistrookog putnika. Ovi putopisi će vam biti inspiracija i podsticaj za planiranje neke zanimljive ture za samostalan odmor ili uživanje sa vama dragim ljudima.